cookies
Serwis internetowy swiatkotow.pl używa plików cookies.
Korzystając ze strony internetowej www.swiatkotow.pl wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
Jak jeść zdrowo i domowo
Domowe nie oznacza jednak resztek ze stołu człowieka. Jakie produkty można podawać kotom, aby cieszyły się zdrowiem, piękną sierścią i dobrym samopoczuciem?
Należy pamiętać, że koty w odróżnieniu od psów są totalnymi mięsożercami i produkty roślinne mogą być tylko małym dodatkiem w diecie drapieżcy.
Mięso
Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczykiem. Podajemy je sparzone lub podgotowane, a jeżeli surowe, to wcześniej przemrożone minimum 3 dni. Uwaga: nie dajemy kotom do jedzenia wieprzowiny ze względu na ryzyko zakażenia wirusem choroby Aujeszkego, tzw. wścieklizny rzekomej!
- Drób (np. kurczak, indyk) podajemy sparzony (ze względu na salmonellę) albo gotowany. Jeżeli kot nie ma nadwagi można i nawet należy podawać ze skórką (świetnie wpływa na sierść). W zależności od osobistych upodobań naszego kota, mięso podajemy pokrojone w większe lub mniejsze kawałki, można je też zmielić. Należy dopilnować, aby w pożywieniu nie znalazły się chrząstki (kot może zwymiotować po połknięciu), chyba, że je zmielimy bardzo drobno. Absolutnie zakazane jest podawanie mięsa z kośćmi – drobiowe kości pękają na ostre drzazgi, kot może sobie pokaleczyć wnętrzności i umrzeć w męczarniach.
- Wołowina. Można podawać surową, ale koniecznie po 3 dniowym przemrożeniu, sparzoną lub podgotowaną, w kawałeczkach lub mieloną w zależności od upodobań kota.
- Filety rybne. Koniecznie sparzone. Surowej ryby nie powinniśmy kotom serwować, zawiera składnik niszczący witaminę B (który ulega rozkładowi w wysokiej temperaturze).
- Podroby. Uwielbiane przez wiele kotów serduszka drobiowe i wołowe (przemrożone albo sparzone, niektóre koty wolą gotowane), żołądki (długo się gotują). Nerki rzadko – na pewno nie mogą być składnikiem codziennej diety. Sparzona wątróbka może być podawana raz w tygodniu.
Przekąski
- Jajko – żółtko surowe albo gotowane, białko tylko gotowane – surowe zawiera awidynę (jest to glikoproteina która niszczy witaminę H czyli biotynę)
- serek – co jakiś czas 2-3 łyżeczki
- jogurt – co jakiś czas 2-3 łyżeczki
- twarożek – co jakiś czas 2-3 łyżeczki
- tuńczyk z puszki w sosie własnym
Warzywa
- Gotowane: marchewka, seler, pietruszka, brokuły, tarte buraczki, fasolka szparagowa, kalafior, kabaczki, cukinie, szpinak, brukselka, kalarepa, szparagi.
- Surowe: zielone oliwki, zielona sałata.
Uwaga: cebula, pory i grzyby są dla kotów toksyczne!
Wypełniacze
Można je dodać do rosołku powstałego z gotowania mięsa
(bez soli):
- ryż
- płatki owsiane i jęczmienne
- kaszka kukurydziana
Dla profesjonalistów – dieta BARF
Dieta BARF („Biologically Appropriate Raw Food”) jest coraz bardziej popularna wśród właścicieli kotów. Wymaga sporo wiedzy i wysiłku w komponowaniu zbilansowanych posiłków. Polega na podawaniu kotu pokarmu, który zjadałby w naturze, a zatem nie tylko czystego mięsa pozbawionego płynów ustrojowych, ale także tego, co daje natura: mięso, kości, skóra, mózg, krew i zawartość żołądka przykładowej myszy pożartej przez kota. Surowe składniki zawierają wszystkie potrzebne składniki pokarmowe, natomiast nie zawierają niezdrowych konserwantów, barwników i wypełniaczy.
Podstawią żywienia w diecie BARF (ok. 75%) jest surowe mięso. Głównym źródłem energii nie są zatem niezdrowe dla kotów węglowodany, ale tłuszcze i białka. Koty żywione wg zasad tej diety mają dużo energii, nie mają problemów skórnych ani problemów z otyłością, często ustępują rozmaite wcześniejsze dolegliwości.
Dieta ta wymaga suplementacji zarówno przez składniki naturalne jak i preparaty witaminowe. Istnieje wiele materiałów pomocniczych dla tych, którzy chcieliby swoje koty przestawić na BARF. Zwykły kalkulator barfowy może jednak nie wystarczyć, porady doświadczonych barfiarzy są nie do zastąpienia. Aby ułatwić sobie pracę nad menu kota, można kupić gotowe preparaty barfowe np. Fellini Complete, Vitalk czy Trixie Aufbaukalk PRO fit.
Przykładowe suplementy naturalne:
- czysty smalec wieprzowy, gęsi, kaczy lub wołowy
- drożdże piwne
- jajka (żółtka)
- krew wołowa
- łosoś / pstrąg
- mączka kostna
- mączka z alg morskich
- mączka ze skorupek jaj kurzych (można zrobić samemu, są też gotowe do kupienia)
- olej z kiełków pszenicy lub olej lniany
- olej z łososia (w płynie lub kapsułkach)
- psyllium (np. Colon C, do nabycia w aptece)
- sól himalajska
- sól kamienna niejodowana, nieoczyszczona, bez antyzbrylaczy
- sól morska niejodowana, bez antyzbrylaczy
- spirulina platensis
- tauryna
- tran z dorsza
Preparaty uzupełniające lub zastępujące suplementy naturalne:
- fortain – zamiast krwi wołowej
- fosfat wapnia – zamiast mączki kostnej
- orotat miedzi i orotat manganu
- tłuszcz wołowy w proszku – zamiast smalcu
- węglan wapnia, glukonian wapnia lub cytrynian wapnia (w aptece)
- witamina B-komplex – zamiast drożdży piwnych
- witamina E w kropelkach lub kapsułkach – zamiast oleju z kiełków lub lnianego (w aptece)
- żelazo w kropelkach – krwi wołowej lub fortainu (w aptece)
Przykładowe menu dla kota z dodatkiem gotowych preparatów BARF:
Przepis 1
1 kg mięsa bez kości (w tym może być 150 g serc)
50 g wątroby 10 g „Catfortan” (20 tabletek)
8 g „Nekton Cat-M” 2 g zmielonych skorupek z jajek
1 g soli
1 g tauryny
tłuszcz wg. uznania – w zależności od tłustości mięsa
50 g warzyw
200 ml wody
Przepis 2
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
12,5 g „Felini Complete”
tłuszcz wg. uznania – w zależności od tłustości mięsa
50 g warzyw
200 ml wody