cookies
Serwis internetowy swiatkotow.pl używa plików cookies.
Korzystając ze strony internetowej www.swiatkotow.pl wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.
News
Przepis na urodzinowy tort ŚwiataKotów.pl
Urodzinowa beza „ŚK”
- 6 białek
- 300 g miałkiego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki
- owoce (porzeczka, borówka, granat, winogrona)
- dżem z pomarańczy (taki ze skórkami pomarańczy, bo ma być trochę gorzki – aby przełamać słodycz bezy i śmietany)
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu/cytryny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1, 5 godziny (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!!!). Studzić w uchylonym piekarniku.
Na beze kładziemy dżem, dobrze ubitą śmietanę 30 /36 % z odrobiną cukru (cukier do smaku) i owoce …
Beza w środku powinna być jak pianka i taka jest ok.
Smacznego
Salvi J.